Wednesday, August 26, 2009

3K

Kek Kentang Ketam (3K)

Kentang!! yeah2x

Bahan2 :
300gm kentang
100gm isi ketam
5g lada benggala hijau , 5gm lada benggala merah dan 2gm daun ketumbar (semuanya dicincang)
500gm serbuk roti
1 biji telur
50gm tepung
5gm garam
5gm lada sulah
5gm serbuk stok ayam.

Cara Memasak:
  1. Rebus kentang sehingga lembut.
  2. Selepas itu lecek sehingga halus.
  3. Campurkan isi ketam, lada benggala hijau, lada benggala merah, daun ketumbar, tepung, lada sulah dan garam. Gaul hingga sebati.
  4. Bentuk bebola, celup pada telur dan serbuk roti.
  5. Panaskan minyak masak dan goreng sehingga kekuning-kuningan.
  6. Angkat dan sedia dihidangkan.
  7. Siap
resepi dipetik dari m/s 75 Majalah Rasa edisi Mei 2009.

1 comment:

Anonymous said...

aku bace memule "KAK kentang ketam" hahaha tu aku pelik apahal ade resepi. nk masak ko ke ape..